Foto: Gustaf W:son Cronquist, 1927.

Stockholms vinterbokhelg

Datum:

Tid:

Plats: Stadsmuseet, Slussen

Pris: Gratis

Mingla med förlag, lyssna på författarsamtal, föreläsningar och uppläsningar. Bokbord på två plan med massor av julklappsfynd. Glögg på gården!

Program i hörsalen, plan 2

12.00 Kampen om de mänskliga rättigheterna

10 december i år är det 75 år sedan FN antog deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Hur står sig deklarationen idag? Medverkande: Hans Ingvar Roth.

12.30 Ett samtal om skrivande

Samtal om skrivande mellan Malin Appeltofft, författare till romanen ”Logg Från Östra”, och Lotta Malmhester, författare till romanen ”Sprucket ansikte”.

13.00 Staden i råttans år

Ett samtal om Stockholm och levnadsvillkoren i de olika stadsdelarna. Lina Kumlin har påbörjat en romanserie i Per Fogelströms anda som kretsar kring ett antal individer som bor på olika platser i Stockholm. Medverkande: Lina Kumlin, bokens författare, i samtal med Veronica Buchschatz.

13.30 Roman 4

Ett antal människors liv hakar i varandras och med hjälp av Posten bildar en kedja av händelser som leder fram till ett högst oväntat slut. Människorna och deras historier tycks gömma sig inuti varandra, som ryska dockor. Det de har gemensamt är viljan att försöka finnas till. Medverkande: Claes de Faire, bokens författare, i samtal med Martin Kaunitz.

14.00 Som om i morgon var i går

Pelle Andersson läser ur sin bok ”Som om i morgon var i går”. Boken är en undersökning av vad som leder fram till alla förluster i livet, som att stå i ett efteråt. Som om i morgon var i går är ett försök att minnas och se, ett slags önskan om att förlusternas tid ska få ett slut.

14.30 Mötet med Schakalen

Eric Ericson och Susanna Wallstén Ericson tar oss med in till de hemliga rum där Schakalens terrordåd planerades och ger en bakgrund till vår tids terrorism. Med stark närvaro och skarpa detaljer tecknas bilden av den perfekta mediala skurken, en demonisk James Bond: både förste älskare och världens farligaste man. Eller? Medverkande: Eric Ericson och Susanna Ericson Wallstén.

15.00 Den lilla oron och den stora oron

Marcus Berggren läser ur sin diktsamling. ”När man får barn blir man dödlig och odödlig på samma gång. Detsamma gäller att skriva poesi. Det är tankens oskyddade samlag.”

15.30 Tomten

Jonas Karlsson läser högt ur sin nyskrivna novell ”Tomten” som ingår i den nya serien ”Samtida julnovell”.

15.45 STHLMS PÄRLOR!

I anslutning till utställningen STHLMS PÄRLOR! på Stadsmuseet släpps en omfattande, vacker och exklusiv fotobok med bilder av Hatte Stiwenius och texter av Kajsa Grytt och Klas Östergren. Medverkande: Kajsa Grytt, Klas Östergren, Greger Ulf Nilsson och Charlie Drevstam. Moderator: Rebecka Lennartsson.

Utställare

Stockholmia
Malin Appeltofft
Romanus & Sellling
Arvinius + Orfeus Publishing AB
Timbro Förlag
Tranan
Trasten
Ersatz
Akt Förlag AB
Annika Hälldin Lahger
Kaunitz-Olsson
TruffleHog Förlag AB

Stadsmuseets butik

Du får 15 procent rabatt på alla böcker i butiken under dagen.

I samarbete med Stockholms bokhelg

Gratis

Ingen föranmälan eller platsbokning.