Det klassiska spionknepet att gömma sig bakom tidningen var effektivare på 1940-talet innan man började läsa nyheterna på mobilen. Foto: Okänd fotograf/Aftonbladet, 1939.

Spioner, C-byrån och en svensk tiger

Datum:

Tid:

Plats: Östermalm

Pris: 75–150 kr

Hör om spioner och sabotörer på stadens gator på en stadsvandring genom andra världskrigets Stockholm.

Under denna turbulenta tid var Sverige ett av de få länder i Europa som stod utanför kriget. Stockholm blev under dessa år en tummelplats för spioner och främmande makters underrättelse­tjänster. De spionerade på Sverige, men kanske ännu mer på varandra.

Samtidigt byggde Sverige upp en egen verksamhet, det hemliga kontraspionaget. Även vanliga svenskar valde att engagera sig privat: en del för att underlätta för Tyskland att invadera oss, andra för att förbereda en framtida svensk motståndsrörelse mot tyskarna.

Vår vandring börjar vid Generalitetshuset där du får veta vem Lustmördaren var. Varför dömdes fyra svenska affärsmän till döden i Berlin? Hur kunde en svensk cykelordonnans bli sovjetisk spion? Avslutningen sker på Norrmalmstorg där Tisdagsklubben höll till under andra världskriget.

Tillfällen våren 2024

  • Tisdag 16 april 18.00–19.30
  • Söndag 26 maj 15.00–16.30

Guide

Johan Theodorsson, skådespelare och berättare, leder vandringen.

Köp biljett

Du behöver köpa biljett till evenemanget:

  • Vuxen, 150 kronor
  • Barn/ungdom till och med 18 år, 75 kronor

Praktisk information

Vandringen är cirka 2,5 kilometer. Samlingsplats står på biljetten.

Det går bra att delta med rullstol och med barnvagn.