Merkurius av konstnären Peter Varhelyi. Foto: Johan Stigholt.

Historiska vandringar: Merkurius på gården

Datum:

Tid:

Plats: Stadsmuseets gård

Pris: Gratis

Premiär för en ny mobilvandring. Följ med ut i rymden!

”Historiska vandringar” är en serie ljudguider som lotsar dig genom berättelser om människor, platser och byggnader som gjort staden till det den är idag. I en första lansering kan du följa tio spår runtom i stan.

Varför i allsin dar står en skulptur av planeten Merkurius på Stadsmuseets gård? Svaret får du i kväll. Dessutom får du veta hur den mörka sidan av Merkurius ser ut, liksom hur Emanuel Swedenborg kom fram till sin intressanta beskrivning av merkurianernas kläder och huvudstorlek.

Hör om detta och mer därtill i Stadsmuseets nya ljudberättelse om Merkurius genom historien och skulpturen som är en del av världens största modell över vårt solsystem. Dessutom får du veta hur det gick till när Stockholms observatorium byggdes.

Föreläsning

Releasen inleds med en kortare föreläsning på gårdens scen. Här får du höra om stjärnkikeriet på Observatoriekullen, om Gamla Observatoriet och Stockholms astronomi- och vetenskapshistoria på 1700- och 1800-talet. 
 

Föreläsare

Anna Juhlin, etnolog och projektledare för ”Historiska vandringar”, och Erik Wickman, programproducent, berättar.
 

Gratis

Ingen föranmälan eller platsbokning.

Så här funkar det

Vi möts upp och du får en introduktion till plattformen Historiska vandringar. Du behöver ha med dig en laddad smart mobiltelefon och egna hörlurar. Du behöver inte ladda ner någon app utan når vandringarna direkt i din webbläsare i telefonen.

Historiska vandringar

Efter lanseringen hittar du denna ljudvandring på en egen sajt. Redan nu kan du testa två turer: utforska Tenstas historia och lär känna resandefolkets historia runt Gamla stan.

I samarbete med Stockholmskällan och Svenska Astronomiska Sällskapet.