Christian Svarfvar. Foto: Fredrick Francke.

Stockholm Chamber Music: Christian Svarfvar från Bach till Schubert

Datum:

Tid:

Plats: Stadsmuseet, hörsalen plan 2

Pris: 100–275 kr

En av Skandinaviens absolut främsta violinister med gäster bjuder in till en tidsresa i toner.

Stockholm Chamber Music flyttar in på Stadsmuseet!

Under seriens tredje konsert möter vi en av Skandinaviens absolut främsta violinister och fördjupar oss i Franz Schuberts berömda Arpeggione-sonat. Ett verk som bär med sig en sällsam och unik historia. Komponerad 1824 för ett ovanligt och numera sällsynt instrument som kallas ”arpeggione” – en hybrid mellan gitarr och violoncell – har verket blivit en pärla inom den klassiska repertoaren för andra instrument. Sonaten utmanar musikerna att utforska en bred palett av känslouttryck, från djup sorgsenhet till upplyftande glädje, och skapar en speciell musikalisk atmosfär som griper tag i lyssnaren.

Därefter tar vi er med på en fängslande upplevelse genom Rodolphe Kreutzers verk för violin, viola och gitarr, där instrumentens klangfärger förenas i harmonisk enighet. Här möts musikens magi och skapar en klangvärld av djup känsla och spelglädje.

Vi möter vidare Johann Sebastian Bachs fängslande värld av violinsonater. Dessa mästerverk bär med sig en enastående kombination av virtuositet och rik musikalisk uttrycksfullhet.

Vi avslutar i Stockholm med J.H. Roman, ofta kallad ”den svenska musikens fader”, och hans vackra triosonat i e-moll. En kompositör som, som ingen annan, satt sitt avtryck i Svenska musikhistorien.

Christian Svarfvar, violin

Den svenska violinisten Christian Svarfvar har etablerat sig som en av Skandinaviens mest intressanta och eftertraktade solister. Han är uppvuxen i en musikerfamilj och redan i tidig ålder visade Christian exceptionell talang. Endast 12 år gammal debuterade han i Mendelssohns violinkonsert tillsammans med Svenska Kammarorkestern.

2008 utseddes Christian Svarfvar till Rising Star av Stockholms konserthus och European Concert Hall Organization och sedan dess framträder han regelbundet med ledande symfoniorkestrar i Europa.

Prisad för sin virtuositet och vackra ton har han uppträtt som solist i utsålda konserthus som Carnegie Hall i New York, Concertgebouw i Amsterdam, Musikverein i Wien, Simon Bolivar Concert Hall i Caracas, Cité de La musiquei Paris, Kölner Philharmonie, Palais des Beaux arts i Bryssel, Seoul Art Center, Birmingham Symphony och Tjajkovskij Hall i Moskva.

Gäster

Göran Fröst, viola
David Härenstam, gitarr

Konserterna möjliggörs med stöd från Region Stockholm och Längmanska kulturfonden.

Köp biljett

Du behöver köpa biljett till evenemanget:

  • Vuxen, 275 kronor
  • Barn/ungdom till och med 18 år, 100 kronor